Viime viikolla Euroopan ja Keski-Aasian transjärjestöjen keskusjärjestö Transgender Europe TGEU järjesti konferenssin Maltalla. Osallistuin siihen Dreamwear Club DwC ry:n edustajana. Paikalla oli yhteensä kuusi suomalaista edustajaa eri kotimaisista järjestöistä. Heistä kaksi oli toiminut aikanaan TGEU:n puheenjohtajana.
Takavuosina kokouspaikaksi valittiin maita, joissa transoikeudet tarvitsivat erityistä tukea. Näin oli asianlaita vuonna 2014, jolloin osallistuin tapahtumaan Budapestissa. Nykyään tuota menettelyä pidetään liian vaarallisena väkivaltaisten hyökkäysten takia. Malta olikin valittu paikaksi juuri päinvastaisista syistä, siellä transihmisten oikeudellinen tilanne on poikkeuksellisen hyvä.
Konferenssissa pidettiin runsaasti esityksiä, paneeleja ja työpajoja aiheeseen liittyen. Tapaaminen oli samalla järjestön yleiskokous. Näiden lisäksi se oli kohtaamispaikka ajatuksenvaihtoon varsin moninaisten transihmisten välillä ja lukuisiin epävirallisille neuvotteluille. Yksi viimeksi mainituista oli palaveri, jossa me kerroimme TGEU:n työntekijöille suomalaisesta lainsäädännöstä sukupuolen ilmaisuun liittyen – termillä viitataan lähinnä transvestiitteihin.
Nostan tässä kirjoituksessa joitakin tapahtumassa esiinnousseita näkökulmia.
Transoikeudet kaivoksen kanarialintuna
YK:n riippumaton sateenkaari-ihmisiin kohdistuvan syrjinnän ja väkivallan asiantuntija Graeme Reed, totesi, että transoikeudet ovat politiikassa ”kaivoksen kanarialintu”. Tällä hän halusi painottaa, että yleensä maissa, joissa ne ovat uhanalaisia, uhanalaisena ovat myös muut ihmisoikeudet ja niitä suojaava oikeusvaltio kokonaisuudessaan.
Näitä kanarianlinnun vaikerruksia käsiteltiin useassa sessiossa, joista niihin keskityttiin eniten eräiden entisen itäblokin maiden edustajien välisessä paneelissa. Yhteinen tekijä kaikissa näissä maissa oli Venäjän ihmisoikeuksia halveksivan mallin ilmaantuminen tai sen uhka. Toisaalta esiin nostettiin keinoja selviytyä tiukoissa tilanteissa.
Ukrainassa sodan aiheuttama sekava tilanne heikentää myös transihmisten tilannetta esim. hoitojen suhteen. Se, mukaan lukien sisäinen pakolaisuus, on heikentänyt kaikin tavoin muutenkin prekaaria asemaa.
Moni on paennut maasta. Yksi syy on ollut, että transnaisia on sukupuolitettu miehiksi sotilaallisissa yhteyksissä, jolloin he joutuvat erityisen paljon epäasiallisen ja nöyryyttävän kohtelun kohteiksi. Poikkeuslain perusteella heillä on maastapoistumiskielto ilman lääketieteellistä todistusta ”kelvottomuudesta asepalvelukseen”.
Monet ovat toisaalta osallistuneet eri tavoin maanpuolustukseen – uhka idästä kohdistuu erityisen voimakkaasti sateenkaari-ihmisiin, onhan Pride-aate yksi julkilausuttu sodan strateginen kohde, ja se myös näkyy murheellisella tavalla Venäjän miehittämillä alueilla.
Unkarissa Victor Orbánin korruptoitunut oikeistopopulistinen hallinto on säätänyt Venäjän mallin mukaan perhearvoihin vedoten ”homopropagandalain”. Tämän lisäksi maassa sallitaan vain syntymän yhteydessä määritelty sukupuoli. Transihmiset ovat ahtaalla, ja järjestöt tukevat heitä erilaisissa elämäntilanteissa. Erot syrjinnän suhteen ovat suuret esimerkiksi pääkaupunki Budapestin ja monien maaseutualueiden välillä.
Vuonna 2021 maassa järjestettiin vaalit ja samaan aikaan kansanäänestys "lastensuojelusta", jossa kysyttiin transihmisistä. Kysymykset oli muotoiltu sen verran epämääräisesti, että valtaosa kansalaisista ei ymmärtänyt niitä eikä tiennyt, miten vastata niihin. 12 kansalaisjärjestöä teki Unkarin sosiaalisen aktivismin historian menestyneimmän kampanjan tätä kansanäänestystä vastaan. Kampanja onnistui, koska kansanäänestys epäonnistui – äänestysaktiivisuus jäi alle vaaditun 50 prosentin. Kampanja lisäsi myös transnäkyvyyttä kansalaisten silmissä, valtaosalle heistä kampanjassa esiin tuodut asiat olivat uusia ja vanhoja stereotypioita murtavia.
Kirgisia on ollut varsin suvaitsevainen sukupuolivähemmistöjä kohtaan, kunnes sinnekin saatiin aikaan Venäjän mallin mukaiset homopropagandalaki ja rekisteröitymispakko ulkomaiseksi agentiksi. Ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet tilanteessa neuvokkaita, ja perustaneet kansalaisjärjestöjen sijasta yrityksiä – niitä ulkoiseksi agentiksi rekisteröinti ei koske.
Georgiassa homopropagandalaista on hyväksytty juuri tänä vuonna tiukennettu versio, ajureinaan ”perhearvot” ja ”lasten oikeudet”. Sateenkaarioikeuksien ilmaisua ei ole yleisesti kielletty, mutta niiden puolesta puhujat voivat joutua väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi. Yksi tällaisen hyökkäyksen uhri oli kuoliaaksi puukotettu transtaustainen julkkismalli Kesaria Abramidze. Transoikeuksien ajaminen on yhteydessä maassa nykyään käytävään valtataisteluun venäläismielisten ja muiden välillä.
Trendi sukupuolivähemmistöjen oikeuksien heikentämiseksi tuntuu monissa muissakin Itä-Euroopan ja Keski-Aasian maissa. Venäjän suoran tai oikeistopopulistien kautta tapahtuvan vaikutuksen lisäksi myös läntinen antigender-liike tekee tässä parhaansa valtavilla taloudellisilla resursseillaan. Toisaalta käännös parempaankin on mahdollinen – Puolan muuttunut poliittinen linja tästä iloisena esimerkkinä. Ja kaiken kaikkiaan positiivinen transnäkyvyys on lisännyt asian tunnettuutta ja hyväksyttävyyttä huimasti viimeisen parin vuosikymmenen aikana.
Vaikuttaminen oikeudenpäätösten kautta
Monissa EU-jäsenmaissa on puutteellinen lainsäädäntö transihmisten oikeuksien suhteen. TGEU toimii aktiivisesti saadakseen jäsenvaltioita velvoittavia oikeuden päätöksiä. Sellaisia syntyy EU-lainsäädännön perusteella päätöksiä tekevässä EU-tuomioistuimessa, ihmisoikeusnäkökulmien suhteen EY-ihmisoikeustuomioistuimessa ja kansallisissa oikeusasteissa. EY-ihmisoikeustuomioistuimessa valitustie on pitkä, koska asia on ensin käsiteltävä kaikissa kansallisissa oikeusasteissa.
TGEU:n konferenssin tilaisuuksissa kerrottiin esimerkkejä onnistuneista ratkaisuista EU-tuomioistuimessa. Romanialaisen transnaisen kohdalla todettiin, että EU-maan on kunnioitettava toisen maan sallimaa juridista vahvistamista - perusteena oli EU-kansalaisen vapaa liikkuvuus ja sen estämisen kielto! Päätös ei ratkaise ilman kansalaisuutta olevien maahanmuuttaja-transihmisten ongelmia sukupuolen juridisen vahvistamisen suhteen.
Toisessa tapauksessa Ranskassa oli edellytetty junalippuihin sukupuolitettuja merkintöjä, mikä katsottiin oikeudessa EU-lainsäädännön vastaiseksi. Junayhtiö perusteli menettelyään sillä, että henkilöstö osaisi olla oikealla tavoin kohtelias. Oikeus totesi, että kohtelias voi olla muullakin tavalla. Toisaalta ei-binääreille käytäntö olisi kroonisesti äärettömän epäkohtelias.
Tämä tapaus sivuaa jossain määrin kotimaista ongelmaamme, jossa julkisen liikenteen lippujen henkilötiedot on liitetty väestörekisteritietoihin, jolloin tarkastajilla on ollut tapana käyttää tätä profiloinnin perusteena, jos lipun haltijan ulkonäkö ja lipun omistajan juridinen sukupuoli eivät täsmää. Tilanne julkisessa liikennevälineessä voi olla nöyryyttävä ja yksityisyyden suojaa nauttivan tiedon loukkaus, kun tarkastaja kovistelee asiakasta, joka joutuu paljastamaan taustansa kaikkien silmien alla. Pidimme tästä asiasta pienen palaverin TGEU:n asiantuntijoiden kanssa, ja sovimme etenevämme asian tutkimisessa mahdollista EU-tason valitusta ajatellen. Juridisesti kyseessä voi olla sekä ihmisoikeusloukkaus että tietosuoja-asetuksen vastainen käytäntö.
Sukupuolen juridisen vahvistamisen kohdalla EU-lainsäädäntö antaa jäsenvaltioille varsin laajan valinnanvapauden, jolloin kansallista vaihtelua sen suhteen on paljon. Saksan Perustuslakituomioistuin totesi. että oikeus juridisen sukupuolen vahvistaminen kuuluu myös ei-binääreile. Belgiassa tähän on liitetty myös itsemääräämisoikeus. Monissa muissa maissa oikeuden päätökset ovat näihin nähden vastakkaisia.
EU:n ihmisoikeuslainsäädännön taustalla oleva EU:n ihmisoikeussopimus on tässä suhteessa dynaaminen - mahdoton voi muuttua mahdolliseksi ja uudet näkökulmat tuottavat uusia tulkintoja. Esimerkkinä tästä on ei-binäärin sukupuolen tunnustaminen, mikä tarkoittaa eri asioita eri asianosaisille. Tukintaan vaikuttaa myös se, että sukupuolimerkinnän perinteiset tarkoitukset eivät ole enää välttämättä tätä päivää.
Suomessa ei-binäärien juridinen ongelma on kahdella tasolla. Henkilötunnuksen sukupuolittaminen on käytännössä tarpeeton ja toisaalta sen käyttö usein EU:n tietosuoja-asetuksen vastainen. Tunnus on tarkoitus korvata vuodesta 2027 lähtien silloin syntyville uusille kansalaisille. Sen omaehtoista muuttamista on perusteltu tietosuoja-asiana, koska se paljastaisi ihmisen identiteetin. Perustelu on hutera: Henkilö, joka ehdoin tahdoin vaihtaa tunnuksen, tekee sen juuri siksi, että haluaa ilmaista sillä identiteettinsä.
Toinen taso on juridinen sukupuoli. Saksassa päätettiin juuri hiljan sallia sukupuolimerkinnäksi mies, nainen, muu ja ”en halua sanoa”, tämä kaikki itsemäärittelyyn perustuen. Suomessa asiasta ei ole edes aloitettu poliittista keskustelua.
EU:n rooli transoikeuksien puolustajana
Euroopan komission yhtiöoikeusyksikön apulaisjohtaja Susanne Knöfel ja monacolainen parlamentaarikko ja Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen edustaja Beatrice Fresko-Rolfo keskustelivat EU-tason ja kansallisen poliittisen kehityksen vaikutuksista transihmisten oikeuksiin. He korostivat EU-tason päätösten merkitystä kansalliseen politiikkaan, esimerkkinä jäsenvaltioiden ja niiden poliitikkojen tietoisuuden lisääminen erityisesti Euroopan parlamentin kautta. Luonnollisesti EU-lainsäädäntö ja päätöslauselmat vaikuttavat suoremmin kansallisen tason translainsäädäntöön. Keskustelijat kannustivat jäsenvaltioita tekemään kansallisia ohjelmia, joita muut maat voivat sitten ottaa malliksi omiin ohjelmiinsa.
Toisaalta toisissa maissa kehitys on heikentynyt niin lainsäädännön kuin toteutuneiden ihmisoikeuksien suhteen, kiitos antigender-liikkeen ja oikeistopopulistismin. EU-tasolla tätä vastaan voidaan toimia vastustamalla tietämättömyyttä ja järjestelmällisesti syötettyä disinformaatiota. Monet EU-maat eivät noudata EU-periaatteita, mihin tarvitaan EU:n voimallisempia toimia, joita on jo toteutettu mm. Unkarin kohdalla.
Uunituore komissiokin on sitoutunut sateenkaarioikeuksien edistämiseen agendassaan. Sille laaditaan aiempaa tarkempi sateenkaaristrategia mm. vihapuheen ja -rikosten, antigenderin vastustamiseksi ja laadukkaan hoitoon pääsemisen takaamiseksi. Kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus vaikuttaa ohjelmaan antamalla palautetta ja toiveita verkossa.
__________________________________________________
Maltalta palatessa pää oli täynnä ajatuksia, joista monet olivat huolen täyttämiä ja toiset taas täynnä ideoita siitä, miten asioita voisi edistää aiempaa paremmin täällä Suomessa. TGEU antaa tähän apua osaamisellaan. Maissa, joissa transjärjestöjen toiminta on meikäläisiä olosuhteita merkittävästi hankalampaa, TGEU tukee niitä myös taloudellisesti.
Comments