top of page

(Kuva: Leena Koskela / Opettaja-lehti)

Koulutus

Filosofian maisteri

1984

Lääketieteellinen fysiikka, Kuopion yliopisto

Kasvatustieteen perusopinnot

1988

Helsingin yliopisto

Ammatillisen alan opettajan pedagogiset opinnot

1988

Helsingin sairaanhoito-opisto

Työpsykologian opinnot 30 op

1998

Teknillinen korkeakoulu

Laatuopintoja   15 op

2001-2004

Stadia Ammattikorkeakoulu, Teknillinen korkeakoulu

Musiikkitieteen syventävät opinnot

1989

Helsingin yliopisto

Säveltäjän satsioppi 30 op

1989

Sibelius Akatemia

Musiikin teoria- ja sovitusopintoja

1984-1986

Oulunkylän Pop-Jazz-opisto ja -konservatorio

IMG_0332 (2).JPG

Ammatillinen kokemus

Matemaattisluonnontieteellisten aineiden lehtori

1987-2020

Fysiikan, laitetekniikan, matematiikan ja taidekasvatuksen opetusta opistoasteella ja ammattikorkeakouluissa sosiaali- ja terveyden ja tekniikan alalla

Koulutusjohtaja

2005-2006

Stadia Ammattikorkeakoulu, sosiaali- ja terveysala

Laatuvastaava

2002 -  2005

Stadia Ammattikorkeakoulu, sosiaali- ja terveysala

Erikoissuunnittelija

1999-2000

Opetushallitus, arviointiyksikkö

Matemaattisluonnontieteellisten aineiden ja musiikin tuntiopettaja

1982-1987

Helsingin peruskoulujen ala- ja yläasteen kouluissa ja lukioissa

Kokemus yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioissa

206759393_1159429117896507_2343047533496623708_n.png
IMG_5045_edited.jpg
IMG_1290 (3).JPG

Setan kokemuskouluttaja

2010-

Koulutusta sukupuolen moninaisuudesta sosiaali- ja terveysalan ja opetusalan sekä seksuaalineuvonnan ja -terapian opiskelijoille ja ammattilaisille

Koulutusta ja seminaareja seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden kohtaamisesta työelämässä ja terveydenhuollossa

2016-

Koulutus ja seminaaritoiminta suunnattu yrityksille, ammattiliitoille, työnantajajärjestöille, terveydenhuollon henkilöstölle, poliittisille järjestöille ja opiskelijoille

Vuosina 2021-23 olen antanut koulutusta mm. Nordean, Ylvan (ent. Hyy-yhtiö), Finnkinon ja Tays:n Terveystalon, Kulttuuri-Espoon, ja Helsingin kaupungin henkilöstölle sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun organisoimana seksuaalineuvojille ja seniorityön ammattilaisille. OIin pitämässä Helsingin kaupungin järjestämiä sateenkaarityöpajoja vuonna 2023 noin 70 luokalle kuutosesta ysiin . 

TransHelsinki-tapahtuman koordinointi

2018-2021

           

Dreamwear Club DwC ry:n puheenjohtaja

2018-2022

Dreamwear Club DwC ry on transfeminiinien, etupäässä transvestiittien ja heidän läheistensä etu- ja vertaistukijärjestö. Järjestö on tukenut sukupuolen moninaisuuden huomioonottamista lainsäädännössä ja hallinnossa osallistumalla säännösten valmistelutyöhön sekä seuraamalla toimeenpanon onnistumista ja raportoimalla siitä viranomaisille.

Vertaistukihenkilö

2010-

Yksi Dreamwear Club DwC ry:n vertaistuki-iltojen emännistä

Viharikosten vastainen työ

2017-

Osallistuminen Oikeusministeriön, Poliisihallituksen ja Rikosuhripäivystyksen viharikosten vastaisiin hankkeisiin.

Yhdenvertaisuustyöhön liittyviä julkaisuja

Huomionosoituksia

Ylpeys muuttaa maailmaa 2021 -tunnustuspalkinto

IMG_3778 (5).JPG

Helsinki Pride -yhteisön myöntämä Ylpeys muuttaa maailmaa 2021 -tunnustuspalkinto ”tinkimättömästä ihmisoikeustyöstä”

Palautteita koulutuksista

IMG_5044c.JPG

Koulutus organisaation ja viestinnän inklusiivisuudesta, Nitro Group Oy

06.05.2022

”Anukatariina oli vetämässä meidän yrityksellemme (n 50 hlö) yhdenvertaisuuskoulutuksen ja se oli erittäin hyvä. Saimme paljon hyvää palautetta sisäisesti ja aihe oli todella tärkeä. Anukatariinan tyyli kertoa aiheesta oli rento, mutta hyvin eteenpäin rullaava. Saimme myös hyvää keskustelua aiheesta aikaiseksi.”


Anttoni Heikura (HR & Insight Manager, Nitro Group Oy)

IMG_5042a.JPG

Koulutus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asiakkaiden kohtaamisesta, Terveystalo

 06.05.2022

”Kiitos Anukatariina Saloheimo pitämästäsi koulutuksesta tänään Terveystalolaisille. Tärkeä aihe ja asiantunteva esitys.”

Minttu Sinisalo (SVP HR at Terveystalo)


”Tänään iltapäivällä oli ilo päästä kouluttautumaan tässä äärimäisen tärkeässä asiassa asiantuntevan Anukatariina Saloheimon opastuksella!


Innostutti suuresti, koska supertärkeää ja opettavaista asiaa. Samaan aikaan myös harmitti, koska tietysti samalla tuli näkyväksi se, että yhdenvertainen maailma ei tosiaankaan ole valmis — eihän tällaisia koulutuksia muuten tarvittaisi.


Itse uskon tosi vahvasti ihmisten hyvyyteen ja siihen, että kukaan ei tahallaan halua loukata toista. Siitä huolimatta omilla sanoilla tai teoilla saattaa satuttaa toista ihan vahingossa. Kyse on siis usein tiedon puutteesta tai väärin ymmärtämisestä, mikä voi olla todella turhauttavaa. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että ymmärrystä lisäämällä ja omaa ajattelua muuttamalla on mahdollista kohdata toisia aidosti yhdenvertaisesti ja kunnioittaen. Tähän sisältyy myös tietysti velvollisuus ottaa asioista selvää, pyrkiä käyttämään oikeita sanoja ja kohdella muita niin kuin haluaisi itseä kohdeltavan.


Oppiminen ja muutos vievät aikaa, mutta koulutuksessa opin, että olettamatta pääsee jo pitkälle. Anukatariinan armollinen ohje oli minusta hyvä ja lohduttava! Jos tulee mokattua, niin sen voi sanoa ääneen ja pyytää reilusti anteeksi. Koska virheitä sattuu meille kaikille, valitettavasti myös sellaisia, joilla tulee tahattomasti loukanneeksi toista ihmistä.


Arvostan todella paljon sitä, että meillä työnantaja haluaa tukea yhdenvertaisuusymmärryksen ja -osaamisen kasvattamista yhä edelleen. Ja niin tuntui arvostavan muukin meidän Terveystalon porukka, sillä linjoille oli kiireisenä torstai-iltapäivänä ehtinyt yli kolme ja puolisataa ihmistä! 🤩


Maailma ei siis ole vielä yhdenvertaisuudenkaan osalta valmis, mutta meillä Terveystalossa on kuitenkin selkeä suunta ja tahtotila: meille on turvallista tulla juuri sellaisena ihmisenä kuin on, niin työntekijänä kuin asiakkaanakin.”

Hanna Puro (Marketing Specialist at Terveystalo)


”Suuret kiitokset Anukatariina Saloheimo erinomaisesta ja tärkeästä Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaaminen terveydenhuollon palveluissa -koulutuksesta Terveystalon ammattilaisille!

Yhdessä rakennetaan parempaa terveydenhuoltoa kaikille.”

Kati Kaksonen (WP of Communication at Terveystalo)


”Kiitos Anukatariina! Tämä oli todella opettavainen, huolella mietitty ja tarpeellinen koulutus. Avasi kyllä silmiäni sille mitä kaikkea en näe tai tiedä. Kunnioitus ja kysymykset voittavat oletukset ja arvailun.”

Anne Alarotu (Director, External Communications and Media Relations at Terveystalo)

Yhdenvertaisuuskoulutus 
Qasvu 

IMG_8453a.jpg

23.10.2023

"Qasvulla on koko elämän kestävä projekti, jossa yksi tavoitteista olisi juhlia hyvällä omallatunnolla Pride-kuukautta. Pridessa (ja kaikessa yhdenvertaisuustyössä) tärkeää on pitkäjänteisyys. Vaikka aloittaisitkin työn asian eteen Pride-kuukauden aikana, työtä pitää tehdä ympäri vuoden – se ei saa unohtua.


Helppo tapa aloittaa prosessi yrityksessä, on yhdenvertaisuussuunnitelman (pakollinen yrityksille, jotka työllistävät yli 30 henkilöä) laatiminen. Jos kyseinen suunnitelma on, sitä voi aina tsekata, olisiko siinä päivityksen paikka. 
Haimme tukea yhdenvertaisuussuunnitelman tekemiselle pyytämällä Tasa-arvo – ja yhdenvertaisuuskoulutusta 
Anukatariina Saloheimolta.

 

Anukatariina kävi koulutuksessa läpi:

 

•    Perusteet sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta, syrjinnästä ja sen vaikutuksista, yhdenvertaisuudesta ja osallistavuudesta

•    Moninaisuuden huomioon ottamisesta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa.

 

Samalla Qasvun henkilökunta sai lisää tietoa asiasta, ja kanssakäyminen työntekijöiden ja työnantajien kanssa on entistä parempaa!

 

Kiitos Anukatariina kattavasta ja avartavasta koulutuksesta. Kannattaa ottaa Anukatariinan kanava seurantaan ja pyytää koulutusta."

https://www.instagram.com/p/CzBW3qFNhgI/ 

(Kuva: Yannic Julie)
 

bottom of page