top of page
Search
  • Writer's pictureAnukatariina Saloheimo

Uusi elämänvaihe


Vuosikymmeniä elin ja työskentelin piilossa. Kun sitten vihdoin päätin rohkaistua ja olla avoimesti itseni, en ole tuota päätöstä katunut hetkeäkään: Työelämä on ollut tuosta lähtien pelkkää ruusuilla tanssimista sen suhteen!


Olen ollut onnellisessa asemassa sen suhteen, että työpaikallani sukupuolen moninaisuus osataan ottaa luonnollisena ja positiivisena asiana, enkä ole asian suhteen joutunut kertaakaan ongelmiin.


Laatimani kyselyt kertovat kuitenkin, että tilanne ei ole kaikkialla näin hyvä: Syrjintä ja häirintä ovat varsin yleisiä vielä kuusi vuotta senkin jälkeen, kun tasa-arvolaki tarkensi niiden määritelmää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun suhteen.


Työelämässä syrjimättömyys ei riitä, vaan tasa-arvolaki edellyttää myös tasa-arvoa edistäviä toimia. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmissa pitäisi yli 30 hengen työpaikoilla olla suunnitelma näistä toimenpiteistä. Sen lisäksi niiden olisi hyvä olla niin konkreettisia, että ne voidaan myös saattaa käytännössä toimeen.


Viime viikko oli viimeinen työviikkoni vakituisessa työssä ennen eläkkeelle siirtymistäni. En aio kuitenkaan asettua sohvan pohjalle, vaan haluan jakaa tietojani ja kokemustani sukupuolen moninaisuuden kohtaamisessa työelämässä. Tämä kotisivu on osa tätä projektia.


4 views0 comments

Comments


bottom of page