top of page
Search
  • Writer's pictureAnukatariina Saloheimo

Lebensort Vielfalt, sateenkaariasumista Berliinissä
Sateenkaari-ihmisten mahdollisuudet elää omana itsenään ilmaan pelkoa syrjinnästä ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi viime vuosien aikana, kun heidän olemassaolonsa on tullut yhä enemmän tavanomaiseksi asiaksi muille ihmisille.


Iän karttuessa sateenkaari-ihmisen yhdenvertaisuus ei aina toteudu, koska toimintakyvyn aletessa myös itsemääräämisoikeutta kavennetaan usein tavoilla, jotka eivät ota yksilön erityisyyttä huomioon. Toinen hoitoympäristöissä esiintyvä ongelma on toisten seniorien suvaitsematon asenne – erityisesti muistisairailla uudemman ajan asenneilmapiirin muuttuminen ei välttämättä näy seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohdattaessa.  


Suomessa suunniteltiin 2000-luvuna alkupuolella turvallisia asumismuotoja sateenkaarisenioreille, joissa heidän erityisyytensä osattaisiin ottaa huomioon. Asiassa oli aktiivinen erityisesti lesboyhdistys Mummolaakso. Rahoituksen ja muiden järjestöjen sitoutumishalun vähäisyyden takia hanke ei koskaan edennyt kovin pitkälle.


Tuon jälkeen Suomen sateenkaarijärjestöt ovat valinneet linjan, jonka mukaan yhdenvertaisuus pitäisi toteutua kaikissa hoitopaikoissa. Tämän mukaisesti hoitohenkilöstöä on koulutettu ja Seta on lanseerannut tähän tarkoitukseen sateenkaarisertifikaatin. Näillä toimilla yhdenvertaisuus on lisääntynyt, mutta ne eivät ole saavuttaneet lähellekään kaikkia Suomen hoitoyksiköitä. Edellä mainittua muiden seniorien aiheuttamaa uhkaa ja syrjintää ei myöskään voi poistaa täysin henkilöstöä kouluttamalla.

 

Toukokuun puolivälissä minulla ja puolisollani oli erinomainen mahdollisuus tutustua Berliiniin rakennettuun sateenkaariasukkaiden taloon puolisoni vaihto-oppilaskauden aikaisen ystävän Jochen Kapellerin kutsumana ja opastamana.  Lebensort Vielfalt on mittava kuusikerroksinen nurkkatalo Südkreuzin juna-aseman lähellä.


Talon rahoitus on ollut onnekas: Pohjakassan testamenttasi eräs miljonääri, ja sitä on kerrytetty lukuisilla tunnettujen taiteilijoiden järjestämillä tukitapahtumilla. Asukkaiden varallisuus on otettu huomioon siten, että varakkaat maksavat enemmän kuin vähävaraisemmat. Asunnoissa on vaihtelevia varustetasoja riippuen siitä, miten itsellinen asukas on.Manfred yksiönsä parvekkeella. Eläkkeellä oleva sairaanhoitaja maksaa siitä 560 €/kkSuhteellisen varakkaat Lars ja Georg maksavat kaksiostaan 1240 €/kk.Peseytymistilat ovat jo alun perin sellaiset, että ne sallivat asumisen toimintakyvyn heiketessä - esimerkiksi pyörätuolilla liikkuminen on niissä mahdollista. Niille, jotka eivät halua syödä yksin kotonaan, on tarjolla mahdollisuus yhteisruokailuun yhteisötilassa osallistumalla sen valmistamiseen.


Eri kerroksissa oli erilaisia seinämaalauksia. Kuvan naiset pyysivät meitä katsomaan omiaan.Talossa asuu seniorien lisäksi opiskelijoita ja työikäisiä ja siellä on jopa päiväkoti. Laaja sisäpiha on yhteiskäytössä korttelin muiden talo-osuuskuntien kanssa. Toimintakyvyn heiketessä tarjolla on myös hoito- ja kuntoutuspalveluita, ja osa asukkaista asuukin varsinaisella hoito-osastolla.


Sisäpiha, jossa myös päiväkodin piha.Alakerrassa on tuetun työllistämisen avulla työskentelevien sateenkaariasukkaiden ylläpitämä kahvio, josta saa eurolla kahvin ja maukkaan kakkupalan. Kahvio on ahkerassa käytössä, ja siellä mekin ehdimme kuulla useita värikkäitä elämäntarinoita. Kahviossa ja sen vieressä sijaitsevassa sateenkaariystävällisessä ravintolassa järjestetään erilaisia tilaisuuksia, kuten syntymäpäiviä ja muita merkkitapahtumia.

 


Kahvion terassi 5. kerroksesta nähtynä. Viereinen osuuskunta-asuntojen talo on vielä kesken.
Puolison kanssa sateenkaaritalon ravintolan edustalla.Kuten arvata saattaa, talo ei ole saanut olla turvassa poliittisten vastustajien häiriköinniltä. AfD on järjestänyt mielenosoituksen, sen kärkenä väite, että seniorihomot olisivat vaaraksi päiväkodin lapsille. Paikalle tulleita n. 50 mielenosoittajaa oli ollut n. 200 taloa puolustavaa vastamielenosoittajaa, ja ympäröivien talojen asukkaat osoittivat tukensa sateenkaarilipuilla ikkunoissaan.Mielenosoituspaikka, taustalla sateenkaari-ihmisiä puolustaneiden naapureiden taloja.Äärioikeistolaiset häiriköt olivat myös tunkeutuneet päiväkotiin korjausmiehiksi tekeytyneenä levittäen sen WC-tiloihin sinänsä vaaratonta, mutta erittäin epämiellyttävän hajuista voihappoa. Häiriöiden vuoksi poliisi on ottanut talon seurantaansa, ja käydessämmekin sen edessä oli poliisiauto parkissa.

 


Aina välillä mietin, minkälainen oma vanhuuteni on, kun voimavarat eivät riitä itselliseen asumiseen. Näkemämme täyttäisi kaikki toiveeni sen suhteen: Minut otettaisiin huomioon omana persoonanani ja toisaalta minulla olisi mahdollisuus tärkeänä pitämääni sosiaaliseen elämään. Suomessa näkemämme ratkaisu on vain toiveunta, täällä olosuhteet ovat paljon karummat, jos tilillä ei satu olemaan sievoinen summa rahaa. Hoitohenkilökunnan yhdenvertaisuuskoulutuksella voidaan kuitenkin ottaa joitakin askelia tätä tavoitetta kohti riippumatta siitä, missä kohteessa viimeiset vuotensa tulee viettäneeksi.

32 views0 comments

Comments


bottom of page